Serbest amino asitlerin analizi, çeşitli kalıtsal metabolizma bozukluklarının teşhisine ve yeni doğanların kalıtsal metabolizma bozukluğu ile beslenmesiyle ilgili çalışmalara dayanmaktadır. Ayrıca karaciğer, böbrek ve bağırsak mikroflorası bozukluklarında, amino asit analizi yapılmaktadır.
43 Amino asidin miktarlandırılması, Jasem kantitatif amino asit analiz kiti ile sadece bir enjeksiyonda ve 7.5 dakika içinde gerçekleştirilir. Türevlendirme içermeyen kolay numune hazırlığıyla serum/plazma, idrar ve beyin omurilik sıvısı (BOS) 5 dakikada analiz için hazır hale gelmektedir. Akçaağaç şurubu hastalığı (MSUD) dallı yapıdaki amino astlerin metabolizmasında rol oynayan enzimin eksikliğiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.Yeni doğan taramalarında bu hastalığın teşhisine dönük yanlış pozitif sonuçları azaltmada allo-izolösin tespiti oldukça önemlidir. Aynı numuneden, 11 dakikalık ek bir analiz ile allo-izolösin miktarlandırılması yapılabilmektedir.
NO |
AMINO ACIDS |
LOQ (nmol/ml) |
Recovery (%) |
Repeatability (%) |
1 |
Tryptophane |
0.23 |
117 |
3.68 |
2 |
Taurine |
5.47 |
85 |
4.81 |
3 |
Phenylalanine |
0.73 |
110 |
3.73 |
4 |
Tyrosine |
3.34 |
101 |
4.09 |
5 |
Leucine |
0.20 |
97 |
4.62 |
6 |
Isoleucine |
0.22 |
107 |
1.13 |
7 |
Methionine |
0.41 |
90 |
3.70 |
8 |
Gamma-aminobutyric acid |
0.07 |
104 |
8.49 |
9 |
3-Amino-isobutyric acid |
0.15 |
100 |
6.49 |
10 |
Norvaline |
0.15 |
95 |
4.90 |
11 |
2-Amino-adipic acid |
0.83 |
94 |
2.23 |
12 |
Beta alanine |
1.00 |
90 |
7.22 |
13 |
Ethanolamine |
0.56 |
106 |
5.79 |
14 |
Aspartic acid |
1.06 |
96 |
3.96 |
15 |
L-2-aminobutyric acid |
0.22 |
94 |
4.71 |
16 |
Threonine |
0.72 |
97 |
3.99 |
17 |
Serine |
0.89 |
100 |
5.39 |
18 |
Alanine |
6.82 |
104 |
4.44 |
19 |
Glycine |
9.08 |
101 |
2.24 |
20 |
Asparagine |
0.46 |
91 |
3.71 |
21 |
Trans-4-hydroxy-L-proline |
0.28 |
102 |
1.90 |
22 |
Glutamine |
0.32 |
98 |
3.58 |
23 |
Sarcosine |
4.38 |
113 |
2.16 |
24 |
Proline |
0.67 |
100 |
3.66 |
25 |
Homocitrulline |
0.89 |
105 |
3.50 |
26 |
Citrulline |
0.51 |
93 |
3.42 |
27 |
Homocysteine |
0.31 |
103 |
5.32 |
28 |
Cystine |
0.97 |
100 |
4.39 |
29 |
Cystathionine |
0.25 |
104 |
5.81 |
30 |
Arginine |
0.15 |
107 |
3.66 |
31 |
Histidine |
2.43 |
54 |
1.49 |
32 |
Ornithine |
1.39 |
96 |
3.34 |
33 |
DL-5- hydroxylysine |
0.30 |
104 |
1.64 |
34 |
Lysine |
0.09 |
114 |
4.52 |
35 |
Carnosine |
0.12 |
93 |
2.56 |
36 |
3-Methylhistidine |
0.30 |
100 |
4.49 |
37 |
1-Methylhistidine |
0.20 |
78 |
2.94 |
38 |
Anserine |
0.21 |
107 |
3.72 |
39 |
O-phosphoserine |
0.12 |
99 |
6.20 |
40 |
Glutamic acid |
0.24 |
98 |
9.30 |
41 |
Valine |
5.11 |
42 |
4.68 |
42 |
Argininosuccinic acid |
0.62 |
87 |
3.75 |
43 |
Orthophosphoryl ethanolamine |
2.56 |
90 |
2.96 |
44 |
Allo-isoleucine |
0.04 |
101 |
1.51 |
Santrifüj tüpüne 50 µl serum/plazma, idrar veya BOS örneği pipetleyin.
Numune üzerine 50 µl internal standart karışımı ve 700 µl Reaktif-1 ekleyerek 10 saniye vorteksleyin.
4000 rpm’de 5 dakika boyunca santrifüjleyin.
Süpernatantı HPLC vialine aktararak enjekte edin.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.